Het is pijnlijk dat bestuurders niet laten zien wat ze belangrijk vinden

Wat gebeurt er in de bestuurskamer wanneer macht en kwetsbaarheid botsen? In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk gaan Marilieke Engbers en Pim Bouwman in gesprek met host Willem van Leeuwen over hun boek 'Eenzaam aan de top'. Het boek biedt een onthullend inkijkje in de dynamiek van macht, kwetsbaarheid en blinde vlekken binnen organisaties

Engbers en Bouwman vertellen hoe defensieve patronen en het ongezegde het gedrag van bestuurders beïnvloeden en hoe deze patronen zich vaak voortzetten zonder dat iemand ze doorbreekt. Engbers: 'Het pijnlijke is dat je vaak juist de waarden die je belangrijk vindt -  zoals verbinding of diversiteit -  in je gedrag niet laat zien. En dat je dat zelf niet doorhebt.'Bouwman benadrukt het belang van reflectie en openheid: 'Je moet bereid zijn om dingen die je normaal niet zou delen bespreekbaar te maken, maar het blijft altijd pijnlijk om dat echt te doen. Mensen verafschuwen het om niet in control te zijn.Dat je gewoon niet meer zeker weet wat je moet doen of waar je aan toe bent. En alle controlemechanismen en reflexen die we hebben om dat te managen die hebben ongewenste neveneffecten. Op de korte termijn voelen we ons beter, maar uiteindelijk maken we het erger. Bijvoorbeeld als ik niet doorvraag bij jou over wat er speelt omdat ik jou niet in verlegenheid wil brengen - want ik had al veel gevraagd en kreeg geen duidelijk van je - dan is er nog steeds iets ongezegd. Maar we zouden ook kunnen kiezen om juis dat bespreekbaar te maken. Dan zeg ik bijvoorbeeld: Goh, ik merk dat je moeite hebt met mijn vragen, klopt dat? En dan wordt het gesprek relationeel.De auteurs bespreken hoe het boek is opgebouwd rond een fictieve case, gebaseerd op hun talloze observaties uit de praktijk. Ze richten zich daarbij niet alleen op de CEO’s, maar ook op hoe de Raden van Commissarissen worstelen met de beoordeling van het leiderschap.Voor wie meer wil begrijpen over de onzichtbare krachten die het leiderschap in organisaties sturen en hoe deze krachten het ongezegde in stand houden, biedt deze aflevering van De Boekenpraktijkeen goede inkijk. 


STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal stellingen voor. De stellingen voor Marilieke Engbers en Pim Bouwman zijn:
1. Het formuleren van kernwaarden en alle aandacht daarvoor in organisaties is een farce, omdat implementatie ervan een mission impossible is;
2. Hoe hoger in de top, hoe minder er geleerd wordt van fouten, omdat mensen de schuld buiten zichzelf zoeken.

BOEKENTIPS

Tijdens het gesprek delen Engbers en Bouwman enkele waardevolle leestips:

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

https://open.spotify.com/episode/1uL4Io4D4j4GwApyuMWI8M?si=V_KBaVtgSFivT93JkGijuQ